søndag den 21. april 2013

Pæoner 2013 - 1

De kære Pæoner og bonderoser. De er bare så flotte.  Det er en af mine yndlings blomster. GREEN HELO slår dem alle, den er så flot med sine cremfarvede blomster med de grønne toner. Det er jo nogle af jordens nemmeste blomster at ha' med at gøre. Når de er plantet skal man bare vente. De skal støttes lidt i vækst perioden med en staude holder. Dem fletter jeg selv i masse vis. Og de tørre strittere skal klippes af om foråret. 
Green Helo købte jeg og fik beskeden om at der kunne godt gå et par år inden den blomstrede. Mine nye bede er plantet i efteråret 2009 og vupti næste sommer i juni havde jeg blomster. De har nu blomstret tre somre og på vej mod fjerde sommer. Sidste havde jeg 16 blomster i den ene plante jeg har.

Da vi flyttede ind på gården i 99 var der en gårdhave med blomster i lange baner. Haven var ikke passet i mange år (pga. alder og sygdom) så vi var lidt spændt på hvad den gemte på. Første sommer gik og der dukkede blandt alle mulige blomster de flotteste gamle bonderoser op.
Det er så imponerende stærk røde slående over i pink alt efter hvor solstrålerne fanger dem. Fra husets søn ( over 70 år) fik vi af vide at de havde stået der i mange år nok 40 år mente han. De var startet som 2 og delt en del gange. Så der en mange nu. Vi har ikke delt dem og det er de nok ikke gjort i en 25 år.  Vores have er nu lavet om fra pasnings krævende gård have til noget der nærmest passer sig selv. Det skal kunne ortnes på en aften en gang imellem. Vi bor i et grusgravnings område og vores undergrund er grus. Derfor er det hele lavet så det er tørketølende. For vi for ikke vandet.
Jeg har været en tur rundt i haven og kigge lidt for at se om der skulle være lidt skud på vej. Og det er der tros den lange kolde vinter er skudene klar når de første solstråler rammer. De store russiske pæoner er klar og har travlt men de bliver også 120 cm høje ved egen gro vilje.
De gamle bonderoser er også klar de der står i solen.
Og minsanten om ikke Green helo også står med et lille skud. Lille men på vej. Vi har mange Pæoner 20 stykker har ikke helt styr på dem. men en del. Ved det først endelig når vi når lidt længere frem. Når der er kommet staude holdere omkring dem alle kan jeg sige det . Jeg køber mine pæoner hos Pæoneksperten (de har flere afdelinger). Jeg mødte dem engang på Ledreborg Og siden da er alle mine pæoner købt der. Og gennem årene har Karin og jeg fået os mange snakke om vores yndlingsblomster. Jeg har aldrig mødt nogen der ved så meget om disse blomster som Karin.

2 kommentarer:

  1. Jeg er helt enig med dig i at pæoner er noget af det skønneste i haven. Jeg glæder mig hvert år til blomstringen. Kender ikke green helo, men flot ser den ud. Kh. Hanne

    SvarSlet
  2. Hanne du må imd og kigge på Pæon ekspertens side.

    SvarSlet